حماس: از خواسته‌های اساسی خود کوتاه نخواهیم آمد | هیات حماس به قاهره می رود لفاظی وزیر دفاع انگلیس در واکنش به تحریمش از سوی ایران نخست وزیر سابق اسرائیل: ما از جنگ غزه پیروز خارج نخواهیم شد «یحیی سنوار» با رهبران گروه‌های فلسطینی در خارج در تماس است اعتراض رژیم صهیونیستی به سفر رئیس سیا به قاهره واکنش اسرائیل به تصمیم ترکیه برای تعلیق مبادلات تجاری رئیس سیا وارد قاهره شد حمله موشکی به پایگاه نظامیان آمریکایی در شرق سوریه گوترش: از شمار زیاد خبرنگاران کشته شده در غزه شوکه و وحشت زده‌ام تحریم‌های جدید انگلیس علیه شهرک‌نشینان اسرائیلی تعلیق مبادلات تجاری ۹.۵ میلیارد دلاری ترکیه با اسرائیل تمجید گروه‌های مقاومت فلسطین از مردم و نیروهای مسلح یمن پنتاگون پدافند هوایی اردن را تقویت می‌کند تجهیزات جاسوسی صهیونیست‌ها در تیررس حزب‌الله لبنان راهپیمایی میلیونی مردم یمن در حمایت از غزه + فیلم و تصاویر (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳) بازداشت دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه نیویورک یمن از آغاز مرحله چهارم تشدید عملیات علیه اسرائیل خبر داد (۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳) واکنش وزیر امور خارجه به سرکوب دانشجویان معترض آمریکایی سفیر فلسطین در مقر سازمان ملل در وین: دیگر در جلسات گزارشی از غزه ارائه نمی‌دهم تشریح چگونگی انتخابات الکترونیکی مجلس| چه کسانی واجد شرایط رای دادن هستند؟
سرخط خبرها

رابطه خطی از دغدغه‌ها تا واکنش‌ها

  • کد خبر: ۵۴۲۵۶
  • ۱۰ دی ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۴
رابطه خطی از دغدغه‌ها تا واکنش‌ها
عباس عبدی - رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران
شیوه‌های گوناگونی برای شناخت هر پدیده یا موجودیت سیاسی وجود دارد. در میان همه آن‌ها شاید دقیق‌ترین شیوه، شناخت دغدغه‌های آن باشد؛ دغدغه‌های واقعی و نه گفتاری. اینکه یک حزب یا حکومت یا فرد همیشه درباره عدالت سخن بگوید یا مدعی آزادی‌خواهی شود، کافی نیست. اگر می‌گوییم که دغدغه امام‌علی (ع) عدالت بود، نه فقط به‌واسطه سخنان ایشان، بلکه به‌دلیل دغدغه‌های عملی ایشان است که چنین نتیجه‌ای را می‌گیریم. داستان‌هایی شگفت‌انگیز از رفتار ایشان با برادر یا دخترشان یا در نزد قاضی گفته می‌شود که نشان‌دهنده سطح دغدغه‌های عملی آن امام است. اکنون می‌توانیم سطح دغدغه‌های هر فرد یا گروه یا مقامی را مشاهده کنیم.
 
منظور از دغدغه واکنشی است که نسبت به رخداد‌های بیرونی نشان می‌دهند. اگر به ما خبر درگذشت شخصی داده شود، واکنش ما در برابر این خبر متأثر از احساس ما درباره آن فرد است. اگر از نزدیکان باشد و علاقه زیادی به او داشته باشیم، بسیار متأثر می‌شویم. هرچه این فرد از ما دورتر باشد یا علاقه کمتری به او داشته باشیم، این واکنش کم‌رنگ‌تر خواهد بود. ممکن است تسلیت پررنگی به بازماندگان او بگوییم، اما این فقط در حد تعارف است، نه بیشتر. از اینجا می‌توان فهمید که زنده‌ماندن شخص اول، دغدغه واقعی ما بوده است و درباره دومی چنین نیست.

با این مقدمه بیاییم اخبار و رویداد‌های جاری در کشور را فهرست کنیم، سپس واکنش مسئولان در برابر آن‌ها را نیز بنویسیم. از رویداد‌های بزرگ مثل حوادث پس از گرانی ناگهانی بنزین و سقوط هواپیما و ترور سردار شهیدسلیمانی و خسارت‌های جانی در مراسم تشیع پیکر سردار شهید می‌گذریم که کیفیت و کمیت واکنش‌های رسمی در هر مورد روشن است.
 
همچنین واکنش اولیه در برابر کرونا را نیز نادیده می‌گیریم. در همین چند ماه اخیر، واکنش‌ها به برخی برنامه‌های اینستاگرامی و گزارشگری فوتبال را مقایسه کنید با واکنش به فقر و تورم و گرانی و رشد کم اقتصادی و بیکاری و واکسن کرونا و رقص یک کارمند در یک اداره و بیان یک جمله از سوی یک کارشناس در تلویزیون در توصیه به رقصیدن و.... در حقیقت سطح واکنش‌ها به مسائل در بیشتر موارد و نه همه آن‌ها با نیاز‌های جامعه و مردم هم‌سو نیست و حتی معکوس است. یا موضوع از نظر مردم بی‌اهمیت است، اما واکنش‌های رسمی خیلی شدید است.
 
یا موضوع از نظر مردم مهم است، اما واکنش‌ها در جهت خلاف آن اهمیت بروز داده می‌شود. شاید بتوان گفت تنها موردی که این دو حساسیت هم‌سو بودند، در جریان ترور سردار شهید سلیمانی بود. درحالی‌که با اطمینان می‌توان گفت که در همه موارد دیگر نوعی از شکاف میان دغدغه‌ها و حساسیت‌های مردم با دغدغه‌های رسمی وجود دارد یا دیده می‌شود. این شکاف در مواردی به تضاد هم می‌رسد. چنین وضعی محصول تفاوت میان اولویت‌های افراد رسمی و مردم عادی است. به‌عبارت دیگر، جنس این دو تا حدودی متفاوت شده است که حساسیت‌های آنان متفاوت است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->